Et liv uden længsel

24. september 2018

Hvad giver det dig, at arbejde så meget med dig selv, Marieke?

Dette spørgsmål bliver jeg ofte mødt med hos min omgangskreds. Jeg prøver altid svare enkelt.

Det gør, at jeg kan leve mit liv fuldt ud.

OK, men hvad betyder det så helt konkret?...Jeg uddyber gerne.

Før var mit liv fyldt med længsel efter noget mere, noget andet, noget nyt. Jeg fokuserede på alt det der manglede. Mit sind var fyldt med bekymringer og frustrationer over alt det der stillede sig i vejen for min succes og lykke; mit arbejde, min økomomi, min bopæl osv.

I dag er jeg i stand til at leve anderlede, fordi jeg har givet mig selv muligheden for frit at vælge hvordan jeg gerne vil være i verden til enhver tid. Richard Bandler siger det så fint; 

Kun at have én mulighed, én model af verden er tvang. 
At have to er et dilemma. 
At have tre eller flere er FRIHED 

- Richard Bandler

Mit arbejde med at forstå mig selv og min måde at være i verden på giver mig konkret flere ting;

  • Det gør mit sind er mere smidigt, dvs. at jeg tydeligere forstår hvad jeg føler og hvorfor jeg reagere som jeg gør. 
  • Jeg kan hurtigere og mere effektivt ændre min egen adfærd, når jeg ønsker det.
  • Jeg er mentalt stærkere end nogensinde før, så jeg klarer livets udfordringer bedre.
  • Jeg føler mig generelt mere glad og fri og jeg oplever, at jeg har det hele i større eller mindre grad.

Det var slet ikke det jeg troede, der skulle til. 

Jeg er ikke blevet rigere, mere succesfuld, har tabt mig, fået mit drømmehus eller et parforhold uden problemer. Livet har stadig alle sine opture og nedture, men måde jeg håndtere det på er anderledes. Jeg er klogere på mig selv og jeg har fået bedre værktøjer til at arbejde mig selv og holde mit indre i balance.

Ligesom jeg ved hvad jeg skal spise og hvordan jeg skal træne for at min fysiske krop trives, ved jeg nu også i højere grad, hvordan jeg har brug for mentalt og hvordan jeg kan arbejde med mit sind, for at det er robust og i balance.

Alle de kræfter jeg har lagt i at lære mit indre landkort at kende, er det mest værdifulde investering og prioritering jeg nogensinde har lavet i mit liv.

Mange tror, at nøglen til kunne leve livet fuldt ud ligger et eller andet sted udenfor dem selv. 

Sandheden er, at du er nøglen og du får ingen udfordringer i livet, som du ikke allerede har ressourcerne til at klare, som led i at udleve din livsmission.

Du valgte jo at blive selvstændig, så nu kan du bestemme alting selv, det må da være lettere!

Jeg valgte for nogle år siden, ligesom mange andre, at blive selvstændig, fordi jeg ikke havde det godt med mit arbejde. Og det er fristende at tro, at mit liv blev meget bedre, fordi jeg satte mig selv fri fra mit arbejde.

Men sandheden er, at hvis jeg ikke samtidig havde arbejde dybdegående med mig selv og mit sind, både gennem terapi og selvudvikling, så ville mit arbejdsliv som selvstændig have endt fuldstændig samme sted som mit tidligere job.

For cvr-nummeret ændrede altså ikke på at jeg grundlæggende ikke kendte mine egne grænser og hvad jeg havde behov for i mit arbejde. Mit hjemmekontor gjorde det ikke lettere for mig, at prioritere arbejde og fritid, tvært imod havde jeg nu langt flere opgaver, og mange af dem havde jeg aldrig prøvet at løse før (regnskab, markedsføring, salg osv.)

Sandheden er, at det at blive selvstændig ikke gjorde mig klogere på mig selv og min identitet. Det tvang mig til det. Da jeg efter et år som selvstændig kunne konstatere, at 'forelskelsen var ovre' og alle de gamle negative følelser og længslen dukkede op igen, gik det op for mig at grunden til at jeg ikke var glad i mit arbejde var, at jeg ikke vidste hvem jeg selv var, hvad jeg drømte om, troede på, kæmpede for eller hvorfor jeg var i verden.  

Jeg var grænseløs og min identitet var baseret på roller og masker, jeg havde påtaget mig for andres skyld. Inderst inde var jeg tom.

Så jeg gik på jagt efter at forstå, hvem jeg inderst inde er. Jeg erkendte, at det var mit ansvar at fylde det indre tomrum ud med noget der virkelig betød noget for mig. 

Nå men det var vel også meget lettere, da du flyttede til Ærø og startede på en frisk!

Det var et stort (og brutalt) spring for mig, at rive mit livs teltpæle op og flytte til Ærø. Jeg sagde farvel til mange ting i mit liv, som jeg vidste, jeg ville komme til at savne.

Jeg vidste også, at øen ville tilbyde mig flere af de ting, jeg havde opdaget var essentielle for min trivsel og balance; natur, store vider, højt til himlen, mindre larm, færre distraktioner i hverdagen. 

Men jeg var også klogere på mig selv og var opmærksom på, at mit valg også blev en rejse ud i at stå på helt egne ben, tage ansvar for mit eget liv og forholde mig til min kolossale frygt for ensomhed.

På den måde blev Ærø en meget bevidst ramme for mit arbejde med mig selv og mine indre dæmoner. Et arbejde jeg slet ikke er færdig med. For som min livskloge underviser på Psykoterapeutuddannelsen, Helle Spenner forleden sagde; 

'Sindet er et evigt puslespil.'

Som så ofte med visdomsord, ligger der i denne sætning både en udfordring og en mulighed, en afmagt og et håb. På den ene side kan det virke som et opslidende arbejde hele tiden at skulle finde nye brikker, støve gamle af, samle ting, der igen er gået fra hinanden. På den anden side, er det for mig noget dybt befriende i erkendelsen af, at uanset hvor fastlåst og forknudret, mørkt og uklart eller helt tomt ens indre kan opleves, så har du altid friheden til at smide de gamle brikker ud, du ikke længere behøver og erstatte dem med nye og genfinde den brik som alt for længe har manglet.

Jeg har opdaget, at nøjagtig ligesom med et rigtigt puslespil, så har jeg hele tiden alle de brikker jeg skal bruge til rådighed i mit sind. Alt hvad jeg har brug for, kan jeg finde i mig selv. Mit liv  består af uendelig mange brikker, og målet er ikke at blive færdig med puslespillet, men i stedet dygtiggøre mig i at nyde den 'livskunst' det er at lege med brikkerne i det øjebliksbillede, som er livet lige her og nu.

For mig er det kunsten at leve livet fuldt og helt og det er hele grunden til at jeg 'arbejder med mig selv', at jeg hele tiden bliver bedre til netop det - at leve livet fuldt ud, hvert eneste øjeblik. 

Jeg ønsker det samme for dig og alle andre og ved at det er muligt at træne det.

Jeg er dit levende bevis på det.

 

Tak fordi du læser med!

Marieke

Smid gerne en kommentar:

bubblemedia